[singlepic id=216 w=320 h=240 float=left]Vrijdagavond vond bij Cultuurhuus Braakhekke een bijzonder concert plaats. Kinderen uit de groepen 5 en 6 van de Bathmense basisscholen lieten aan een volledig bezette zaal zien en horen wat ze hebben geleerd in de afgelopen weken. Via de Stichting Toekomst Muziek heeft Muziekvereniging Orpheus op projectbasis muzieklessen verzorgd op de basisscholen. Stichting Toekomst Muziek heeft als doel het bevorderen van de bekendheid van blaasmuziek én indirect de continuïteit van de muzikale ondersteuning van evenementen in het dorp te bevorderen. Zonder voldoende aanwas van nieuwe leden zal het voor Orpheus binnen enkele jaren niet meer haalbaar zijn om de straatoptredens voldoende bezet te krijgen. Dat zou jammer zijn.

 

Tien weken lang zijn de kinderen onder leiding van juf Liesbeth Vernout wekelijks een lesuur bezig geweest met muziek. Zowel theorie als praktijk kwamen aan bod. Vooral de praktijklessen waren voor de kinderen heel bijzonder. Er werd gemusiceerd op echte blaasinstrumenten als bugel, trombone, waldhoorn, bariton en trompet, en op een grote variëteit aan slagwerkinstrumenten.

En vrijdagavond was het zo ver. Te beginnen met een ‘uitverkocht’ Cultuurhuus vol kinderen, ouders en leerkrachten. Dan het leerlingenorkest van Orpheus onder leiding van Berjan Morsink. En natuurlijk Liesbeth Vernout, die de kinderen gedisciplineerd liet optreden. Er zit duidelijk veel kwaliteit tussen de jonge muzikanten. Als klas hadden ze allemaal een eigen stuk ingestudeerd en brachten ze één stuk samen met het leerlingenorkest.

De Dorpsschool had twee zelf ingestudeerde stukken, waarvan één zelfs was bedacht door de leerlingen zelf. In beide stukken kwamen dieren voor en werd een duidelijk muzikaal onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld olifanten, met een zwaar geluid en konijntjes met lichte en kleine geluidjes. En verder nog veel andere dieren. Als dank voor het mooie concert kregen juf Liesbeth en dirigent Berjan een bloemetje en alle leerlingen kregen voor hun prachtige optreden, zoals de titel al doet vermoeden, een zakje pepernoten.

Aan met name de ouders werd aangegeven dat er een vervolg komt voor die leerlingen die graag verder willen met het maken van muziek. Het is de bedoeling dat vanaf half januari, op dinsdagmiddag, een blazersklas wordt gestart, waar jonge muzikanten samen leren op een leuke manier samen muziek te maken. Voor de ontwikkeling van kinderen is het samen muziek maken erg belangrijk. Door [singlepic id=214 w=320 h=240 float=right]bij het bespelen van een instrument veel verschillende dingen tegelijk te moeten doen, worden je hersenen goed geactiveerd. Bij het samen spelen, met luisteren naar elkaar en elkaar ruimte geven, wordt vooral sociaal gedrag gestimuleerd. In de blazersklas komt het allemaal aan de orde.

Alle leerlingen krijgen binnenkort  via school een informatiefolder mee met daarin een aanmeldingsformulier. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal een passende locatie worden gezocht. Om geen financiële drempel op te werpen zal de blazersklas tot aan de zomervakantie voor alle nieuwe muzikantjes gratis worden aangeboden. Aan elke deelnemer wordt een instrument beschikbaar gesteld, die de kinderen ook mee naar huis kunnen nemen, zodat ze ook thuis kunnen oefenen. Zodat ze nóg meer plezier gaan beleven aan het samen muziek maken.