Muziekvereniging Orpheus is opgericht op donderdag 16 oktober 1930. Zonder anderen te kort te willen doen, is schoolhoofd Meester Rutgers in de beginjaren de stuwende kracht achter de vereniging geweest. In 1935 besloot Frits Volkers lid te worden van de vereniging en erelid Volkers was het oudste (ere)lid van de vereniging.
Veel repertoire was er in die tijd niet beschikbaar en er werden veelal marsen en eenvoudige arrangementen van klassieke werken gespeeld. De wekelijkse repetities van de fanfare werden in het gymnastieklokaal achter het (oude) Gemeentehuis gehouden. Later werd er in de diverse plaatselijke café’s gerepeteerd. In 1938 bood de Bathmense bevolking muziekvereniging Orpheus het vaandel aan.

Fanfare

Orpheus is vanaf het begin een fanfare geweest. Door de jaren heen heeft het orkest in verschillende afdelingen/divisies van de KNFM gespeeld. In 1955 promoveerde de fanfare naar de Ere-afdeling, waarin toentertijd zo’n 25 jaar werd gespeeld. Een ander hoogtepunt is de deelname van de fanfare in 2000 aan het KNFM Topconcours in Zutphen. In 2006 is de fanfare gepromoveerd naarwat tegenwoordig de 2e Divisie heet.
In de loop van de jaren zijn een aantal bijzondere concerten gegeven, waarbij de fanfare laat zien de “hoempamuziek” ver voorbij te zijn. In 1995 een geweldig concert met Margriet Eshuis, in 2003 met Cor Bakker en in 2005 groots jubileumconcert met Joost Nuisel en heel veel plaatselijk talent. In 2009 heeft het orkest het stuk “Peter en de Wolf” gespeeld, met Frank Groothof als de verteller.

Drumband/Battle

In de jaren vijftig werd de vereniging uitgebreid met een drumband. De heer Klaas Beumer uit Deventer heeft in die beginjaren veel voor de drumband betekend, hij was tamboermaître en studeerde taptoes in. Drumband en fanfare luisterden de diverse feestelijkheden in Bathmen en omgeving op.
Eind jaren 90 werd besloten een iets andere richting in te slaan, mede door de veranderde mogelijkheden voor drumbands. Samen met Muziekvereniging Beatrix uit Lettele werd het slagwerkensemble Battle opgericht. Battle trad zowel met als zonder de fanfare op. Nadat de groep fors was uitgedund, heeft Orpheus besloten op eigen kracht weer een slagwerkformatie op te zetten. Op dit moment is een groep leerlingen enthousiast aan het repeteren en af en toe is er een optreden te beluisteren.

Majorettes

Eind zestiger jaren werd een majorettekorps opgericht. In eerste instantie traden de dames/meisjes alleen op bij buitenoptredens. Later ook tijdens de jaarlijkse winterconcerten. In de loop van de jaren moest er een ledenstop worden ingevoerd, omdat het peloton te groot werd. Begin 2003 was het aantal leden echter zodanig teruggelopen dat deze afdeling is opgeheven.

De Langenberger Muzikanten

De Plaggenmeiers, de boerenkapel van Orpheus, werd opgericht om te spelen tijdens de tijdens ABS-revues in de jaren zestig. Op 1 april 1969 werd deze kapel omgezet in een Egerländer Kapel: “De Langenberger Muzikanten”. Ze vernoemden zich naar de eerste repetitieruimte die ze hadden: een schuur van Jan Olden in het Langenberger Veld. De schuur had een luik in de grond, waaronder enige alcoholische versnaperingen waren opgeslagen voor na de repetitie.
In 2003 werd voor het eerst deelgenomen aan een kapellenconcours in Muntendam, alwaar in de Bergklasse een eerste prijs werd gewonnen. In april 2009 vierde de kapel haar 40-jarig jubileum met een groots concert en in oktober van dat jaar werd de eerste CD gepresenteerd.