Orpheus en Desmond Tutu

In september bracht aartsbisschop Desmond Tutu, een bezoek aan Nederland, waarvan vijf dagen aan Deventer.

Vrijdag middag 21 september werd er een oecumenische kerkdienst gehouden in de grote Lebuines kerk in Deventer. Hiervoor was muziekvereniging Orpheus persoonlijk benaderd door burgemeester Andries Heidema met het verzoek deze bijzondere kerkdienst te begeleiden. Dit grote eervolle optreden werd dan ook met beide handen aangepakt.

 

Naast Orpheus trad er een speciaal opgericht ´´Tutu´´ koor en een Afrikaanse zangeres op.

De grote Lebuines kerk puilde uit  en was tot de laatste stoel gevuld met 1250 bezoekers.

Voor degenen die geen plekje konden bemachtigen in de kerk was er buiten een groot scherm opgesteld, zodat het voor een ieder te volgens was, waar velen mensen dan ook gebruik van maakten. Tevens werd er een live verslag via DTV en RTV Oost uitgezonden.

 

Het werd een bijzondere en mooie dienst, waarbij de verschillen tussen het Joodse, Islamitische en het Christelijke geloof en het humanisme langzaam vervaagden, dankzij het bijzijn van Tutu.

Orpheus speelde enkele Koralen en begeleidde een samenzang, wat prachtig tot zijn recht kwam in de akoestiek van de grote Lebuines kerk. Een optreden om niet gauw meer te vergeten waar muziekvereniging Orpheus en Bathmen als dorp trots op mogen zijn!