Afgelopen zaterdag 19 januari was het dan zover, Orpheus reisde af richting Friesland om op bezoek te gaan bij fanfare Excelsior Ouwsterhaule. Het “uit” concert in de 2 uitwisselingsconcerten: afgelopen december was Excelsior in Bathmen al te gast geweest.

De eerste contacten waren gelegd door de beide dirigenten: Gerben Pol van Excelsior en Berjan Morsink van Orpheus. Ze kennen elkaar van het conservatorium te Groningen waar ze beiden gestudeerd hebben.

Na een hartelijk ontvangst en gezamenlijke maaltijd in het plaatselijke café, was het tijd voor muziek.

Orpheus in Sintjohannesga
Orpheus liet zich, onder leiding van Berjan Morsink, in Friesland weer van zijn goede muzikale kant zien en horen, en kan zeer tevreden terug kijken op het getoonde spel.Het concert vond plaats in de goedgevulde Johannestsjerke in Sintjohannesga. Orpheus mocht als gast het concert openen, en dat werd gedaan met het prachtige openingswerk Milina Ouverture van Kevin Houben. Orpheus wist de mooie akoestiek van de kerk meteen prima te benutten. Ook het Hine e Hine, een koraal van Peter Graham, werd met veel overtuiging en concentratie gebracht.
Opeenvolgend werden daarna Febesa, Minerva, No Mercy van Racoon, Something Groovy -een arrangement van Phil Collins, wat bij het publiek zeker in goede aarde viel-,  This is the life, en als toegift Music From the Incredibles gespeeld.

Na de pauze was het Excelsior die het stokje van Orpheus overnam. Excelsior, een prachtig groot fanfare orkest die duidelijk van zich liet horen.
Er werd als voorproefje op het Open Nederlands fanfare kampioenschap in maart al het verplichte werk Essence of Youth van Stijn Roels gespeeld. Dit werk had Excelsior zich in 3 repetities tijd al eigen weten te maken, een prestatie op zich.
Bij dit stuk kwam de kwaliteit van dit fanfare orkest duidelijk naar voren door de vele solistische passages, die met overtuiging werden gespeeld. Excelsior kan dan ook met vertrouwen toewerken naar de Open Nederlandse fanfare kampioenschappen.
Na het concert was er tijd voor een drankje in het naastgelegen café, waar door een ieder dan ook graag gebruik van werd gemaakt.
De terugreis met de bus richting Bathmen was volgens velen ook veeel te kort aangezien het zeer gezellig was in de bus. Gelukkig was in Bathmen hét Café Braakhekke nog geopend en kon de dag tot in de laatste uurtjes goed worden afgesloten.

Op naar het volgende concert!