[singlepic id=195 w=320 h=240 float=right]Sinds afgelopen week heeft Bathmen een nieuwe stichting, met de naam “Stichting Toekomst-Muziek”. Het doel van de stichting is om basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor muziek en dan met name blaasmuziek en slagwerk.

Het zal niet verbazen dat de initiatieven hiervoor komen van Muziekvereniging Orpheus, die met behulp van de activiteiten van de stichting probeert voldoende nieuwe leerlingen aan te trekken. Van levensbelang om de fanfare op de langere termijn in stand te houden, vandaar ook de naam “Toekomst-Muziek”.

De activiteiten van de stichting zullen vooral bestaan uit het, op projectbasis, verzorgen van muzieklessen elk jaar aan de groepen 5 van de Bathmense basisscholen. Om een nog wat bredere start te maken worden de muzieklessen ook verzorgd voor de groepen 6.

Aansluitend zal in de buitenschoolse opvang een blazersklas worden opgestart, waarin de jonge muzikantjes via een speciale methode les krijgen in het samen muziek maken.

[singlepic id=194 w=320 h=240 float=left]In september zijn de lessen begonnen en afgelopen week is een miniorkestje van Orpheus op de scholen geweest en konden de leerlingen  kennis maken met de koperblaasinstrumenten. En, wat het belangrijkste was, de kinderen mochten alle instrumenten ook uitproberen. Bijna iedereen lukte het om een mooie, harde, zachte of schelle toon te maken. Vooral de bas, bijna net zo groot als de kinderen, was erg populair.

Vanaf de volgende week gaan de kinderen echt zelf aan de slag met instrumenten. Voor een deel zijn dit instrumenten die Orpheus nog heeft staan, maar er zijn ook speciaal voor deze lessen instrumenten aangeschaft.

De komende tijd zal het stichtingsbestuur dan ook op zoek gaan naar donateurs en sponsoren, die een bijdrage willen leveren in de kosten.

Het is belangrijk dat dit de komende jaren kan worden voortgezet, zodat een voortdurende instroom van nieuwe muzikanten bij Orpheus tot stand komt. Waarmee de jaarlijkse evenementen in Bathmen ook over tien jaar nog kunnen worden begeleid door een Bathmense fanfare.