Tijdens het concert ‘Orpheus in bloei’ zijn er twee leden gehuldigd: Hans Dijkman voor zijn 25 jarig lidmaatschap en Dinie Haverkamp voor haar 50 jarig lidmaatschap bij de KNFM. Een goede reden om ze eens extra in het zonnetje te zetten!

DSC_0402

 

HansDSC_0410
Gefeliciteerd met je 25 jaar lidmaatschap van de KNFM! Ben je ook al zolang lid van Orpheus, of heb je hiervoor nog bij een andere vereniging gespeeld?
Dank je! Nee, ik ben op mijn tiende begonnen op de blokfluit, om de noten te leren. Zodra ik de noten kende ging ik bij muziekvereniging Crescendo in Barchem trompet spelen. Hier heb ik vijf jaar les gehad en mijn A en B diploma gehaald. Toen ging ik op kamers, dus heb ik mijn C-diploma nooit gehaald. Op mijn 24e, in 2002, ging ik in Bathmen wonen en ben ik lid geworden van Orpheus.

Wat betekent muziek in jouw leven?
De gezelligheid met de mensen vind ik heel belangrijk, maar ook om een goed stukje muziek te maken. Ik heb een hekel aan concours, behalve de laatste keer. Dit was met de vorige dirigent: Patrick. Toen speelden we echt met onze eigen club en hadden we weinig invallers nodig, dat was perfect. Maar als je veel invallers moet lenen, gaat dit ten koste van de sfeer, dat vind ik jammer.
Het belangrijkste vind ik toch wel met elkaar een mooi stukje muziek maken. Ook bij de Bargkapel in Barchem, waar ik, naast Orpheus, lid ben.

Zie je bij je kinderen al muzikaliteit?
Jazeker! Ik heb thuis drie trompetten en als ik de tassen beneden heb staan, zitten Sil, Noor en Maud soms met z’n drieën naast elkaar op de bank, allemaal met een trompet.

Denk je dat ze op les gaan?
Als er één van de drie op les gaat, ben ik al tevreden.

Wat is je mooiste concert bij Orpheus?
Vooral de grotere thema concerten in de Uutvlog vind ik mooi. Zoals afgelopen november met Battum’s Got Talent. Ook de eerste keer dat ik mee deed –het concert met Cor Bakker- was super. En natuurlijk de concerten met Kabaal. Ik vind vooral de wat swingende muziek leuk, en niet te zware stukken. Dat het voor het publiek ook leuk is om te luisteren. Oh ja, en het concert met Frank Groothof: Peter en de Wolf! Dat stukje met de eend, dat was volgens mij de laatste keer dat ik gerepeteerd heb thuis…

Merk je nog verschil bij Orpheus tussen nu en twaalf jaar geleden, toen je lid werd?
Qua sfeer is het wel gelijk gebleven, al vind ik het wel jammer dat er wat mensen zijn weggegaan. In het begin zat je nog met dertig man in het café na de repetitie, nu is het nog maar acht tot tien. Wat muziek betreft is het niveau wel iets minder, nadat er wat zijn weggegaan. Je ziet dat er veel jonge muzikanten overblijven. Ik vind het belangrijk dat we de jeugd behouden en daarop bouwen, dus vind ik het niet erg om een niveau lager te spelen.

Wat hoop je voor de toekomst?
Ik hoop dat de club wel minimaal dit aantal blijft houden. En dat we weer een vaste drummer krijgen: met een leuk slagwerkclubje achterin is het zoveel fijner en leuker spelen.
Het scholenproject wat nu loopt is super, zo moet je de mensen stimuleren. Maar kinderen hebben nu zoveel dat ze keuzes moeten maken. Als er niet veel vriendjes op muziek zitten, zullen ze sneller voor iets anders kiezen. Dus hopelijk zullen ze door dit scholenproject wel meer enthousiast worden.

Ik heb het in ieder geval nog heel erg naar mijn zin, op naar de volgende 25!

 

 

DinieDSC_0404
Gefeliciteerd met je vijftig jaar lidmaatschap van de KNFM! Wat een bijzondere prestatie. En ook vijftig jaar bij Orpheus, hoe heb je het zo lang vol kunnen houden?

Doordat ik het gewoon leuk vind bij Orpheus en muziek maken altijd leuk heb gevonden. En ik ben natuurlijk altijd in de buurt blijven wonen.

Welk instrument speel je nu en heb je dit altijd al gespeeld?
Ik speel tegenwoordig Euphonium. Als kind heb ik eerst een paar maanden bugel gespeeld, maar ben daarna doorgegaan op altsax. Ook heb ik bij de kapel enkele jaren  tenorsax gespeeld. Maar door een overschot aan saxofonisten en een tekort aan koperblazers ben ik overgestapt op Euphonium en dat speel ik nu al meer dan 25 jaar.

Wat betekent muziek in jouw leven?
Vooral gezelligheid, maar ook een leuke hobby.

Wat is je mooiste concert/herinnering aan Orpheus?
Ik heb geen mooiste concert of herinnering.  De bijzondere concerten met de verschillende artiesten heb ik altijd erg leuk gevonden. Maar ook de tijd toen we nog de donateursconcerten in de sporthal deden samen met slagwerkgroep en majorettes en die dan helemaal vol zat met publiek.
Verder vind ik het samen naar een concours toe werken altijd leuk, je samen ergens voor inzetten schept toch een onderlinge band.

Wat is het grootste verschil met vijftig jaar geleden?
Het grootste verschil is denk dat iedereen nu een gedegen opleiding krijgt en diploma’s moet halen. Toen ik begon kreeg je een paar jaar les van de dirigent en dan mocht je zo langzamerhand in het orkest meedoen. Er was geen leerlingenorkest o.i.d.

Wat hoop je voor de toekomst?
Ik hoop vooral dat Orpheus nog een lange tijd zal blijven bestaan, d.w.z. dat er voldoende nieuwe leden bij zullen blijven  komen. En verder hoop ik natuurlijk dat ik nog een paar jaar mee kan blijven doen.