Afgelopen zondag 12 oktober was het voor het fanfare orkest van Orpheus dan zo ver, na enkele maanden van intensieve voorbereiding werd er deelgenomen aan het Hanzefestival in de Hanzehof te Zutphen.

Dit festival stelt muziekverenigingen in de gelegenheid om zich aan een groot publiek en een 3 koppige jury hun kunnen te laten horen. Voor het laatst dat Orpheus zich heeft laten horen aan een jury, door deelname aan een muziekconcours, was alweer in 2009. Mede door wisseling van dirigent en verjonging in het orkest is er even een stapje terug gedaan tot betrekking van het bezoeken van concoursen. Dit festival was dan ook een mooie gelegenheid om te kijken waar het orkest op dit moment staat.

Er waren 3 klassen waar in uitgekomen kon worden, de basis, midden en topklasse. Orpheus kwam uit in de middenklasse, en begon met het inspeel werk van Jan van de Roost, The Swan on the Hill.

Zodoende kon het orkest wennen aan de werkelijk prachtige akoestiek van deze concertzaal, misschien wel 1 van de mooiste concertzalen van Nederland.

Daarna werden er 2 te beoordelen werken gespeeld, begonnen werd met Shattering Sparks van componist Tom de Haes, een uitdagende compositie voor het orkest. De jury beoordeelde het werk positief maar had uiteraard ook enkele aandachts-punten waar het orkest en dirigent mee aan de slag kunnen. Het 2e werk dat werd gespeeld was Lydense van Rob Goorhuis, het toeval wilde dat Rob Goorhuis ook jurylid was deze dag, en dus zijn eigen werk kon beoordelen gespeeld door Orpheus. Ook dit werk werd zeer positief beoordeeld door de juryleden. Na het het spelen was er even kort een gesprek met een jurylid, in dit geval Rob Goorhuis, die met de dirigent (Berjan Morsink) en een lid (Janneke Wassink) het optreden doornam. Rob Goorhuis was uiterst positief over de totaal klank van Orpheus, en zeer complimenteus over ”zijn” werk Lydense, enkele woorden uit het jury rapport: ,,Super, zeer muzikale aanpak, ik ben hier heel blij mee!” Heel muzikaal dit alles, Prachtig!” Dit zijn natuurlijk complimenten waar de leden van Orpheus zeer trots op kunnen zijn. Uiteindelijk bedroeg de score een prachtig gemiddelde van 86,44 punt! Dit zou bij een officieel bondsconcours een 1e prijs met promotie betekenen. Duidelijk is dat Orpheus zich uitstekend heeft laten horen en een optreden heeft neergezet waar dirigent en orkest trots op kunnen zijn.

Hrfstwnd concert

Maar ook het volgende optreden staat al weer voor de deur want u kunt Orpheus al snel weer beluisteren. In het kader van de HRFSTWND concert series om blaasmuziek te promoten, ontmoeten bijzondere orkesten elkaar, laten prachtige werken horen en zoeken de samenwerking. Op zondag 26 oktober a.s. spelen het fanfare orkest van Orpheus en orkest ‘de ereprijs’ uit Apeldoorn in de Deventer Schouwburg. Het orkest van Orpheus is een amateur orkest dat uit komt in de 2-3e divisie van de sectie fanfare. Het orkest ‘de Ereprijs’ is een professioneel blaasorkest die gespecialiseerd is in hedendaagse muziek. De orkesten laten zowel gezamenlijk als ieder voor zich haar muzikale kwaliteiten horen.

Hoogtepunt van het concert is het samen spelen van het werk ‘Bizarro’ van de Amerikaanse componist Michael Daugerthy (ritmisch, strak, swingend, stuwend en spannend!) en het werk ‘Sensemaya’ van de componist Sylvestre Revueltas (bijzonder stuk in 7/8 maat soort wat klein begint en groot eindigt).

Onder de deskundige leiding van Berjan Morsink, (Orpheus)  en  Wim Boerman (de Ereprijs) wordt op dit moment hard en veel gerepeteerd om op 26 oktober een mooi concert te verzorgen.

Het concert zal om 14.30 beginnen en de zaal is om 13.30 geopend, voor kaartverkoop en meer informatie www.deventerschouwburg.nl