Bathmen/Zutphen – Het fanfare orkest van muziekvereniging Orpheus onder leiding van dirigent Berjan Morsink heeft tijdens haar deelname aan het muziekconcours te Zutphen met 86,42 punten een eerste prijs en promotie naar tweede divisie behaald. De 2,5 maanden voorbereidingen met op 7 november jl. een try-out concert in de Uutvlog in Bathmen is loon naar werken voor het 45 leden tellend orkest. Om 12.45 uur zette de dirigent het orkest aan voor de eerste klanken van het fraaie inspeelwerk St. Florian Choral van Thomas Doss. Een mooi gedragen stuk met enkele pieken in muzikaliteit en klank, waarbij het orkest kan wennen aan de klank van de fraaie Hanzehof in Zutphen.

Het eerst te beoordelen werk was het stuk De Kwelgeest van componist Rob Goorhuis. Een bijzonder werk welke ontstaat is uit uit een ‘ handgemeen’ tussen twee bestuurders van een organisatie van een festival op het eiland Schiermonikoog. De solo van de kwelgeest werd zeer fraai vertolkt door Daphne Wesseling op sopraan saxofoon. Na een rustig deel in het midden werd de spanning geleidelijk opgebouwd naar een mooie apotheose aan het eind. Het stuk kreeg diverse 8,5 en 9 voor de onderdelen articulatie, ritmiek en muzikaliteit.

In Atropos van Kevin Houben begon het orkest heel sonor te spelen, met een fraai marimba techniek als ruggegraat. Wat volgt zijn diverse speelse omspelingen met diverse verschillende lastige maatwisselingen, met halverwege een mooie bugelsolo van Renee van den Berge en even later een solo op klokkenspel en vybrafoon van voorzitter André Olden en Geertjan Dijkerman. Het was muisstil in de zaal en het publiek en de jury genoot van dit orkest. Met een mooie opbouw naar het eind en een geweldig slot met snelheid, klank en mooie balans. De jury complimenteert de dirigent en het orkest met de uitvoering van de gebrachte werken. Citaten zoals ‘ het was zeer plezierig om naar te luisteren’ , ‘mooie fanfare orkest’ , ‘ precies zoals een fanfare moet klinken’ lezen we in de juryverslagen. Met 86,17 punten voor het eerste werk De Kwelgeest en 86,67 punten voor Atropos is het fanfare orkest met een gemiddelde van 86,42 punten gepromoveert van de derde divisie naar de tweede divisie sectie Fanfare.

Voorzitter André Olden dankt na afloop in Hét Cafe Braakhekke haar leden en natuurlijk dirigent Berjan Morsink voor de fijne samenwerking en goede voorbereiding naar deze concoursdag. Vier jaar na zijn aanstelling is dit een mooie kroon op zijn werk aldus Olden. Berjan dankt de leden – jong en oud – voor de prettige manier waarop we dit concours hebben voorbereid en is trots op deze club.