Het Engelse woord battle kan op diverse manieren worden uitgelegd. Eén van de betekenissen is slag. Hoewel hiermee een veldslag bedoeld wordt, leggen we het hier graag uit als de slag op het slagwerk.

Ook wordt battle uitgelegd als overwinning. Na een samenwerking van 7 jaar met de slagwerkers van Beatrix in Lettele/Okkenbroek gaat vanaf 2009 een kleine groep slagwerkers weer uitsluitend onder de vlag van Orpheus door. De naam Battle roep iets van strijd op, die te maken heeft met de wil van de groep om gezamenlijk er iets moois van te maken.

Tenslotte is de naam kort en bondig. Zij zal gemakkelijk in de hoofden van mensen blijven hangen. Dat is precies de bedoeling: Battle moet een fenomeen worden dat bij iedereen bekend is. Op dit moment staat de groep onder leiding van Ronny Wolterink.

Het slagwerkensemble

Wat is nu precies een slagwerkensemble? Het slagwerkensemble werd en wordt vaak ook wel drumband genoemd. Maar het is eigenlijk veel meer. Er wordt gespeeld op een verzameling van gestemde en ongestemde slaginstrumenten. De gestemde instrumenten zijn onder andere de xylofoon, marimba en pauken. Voorbeelden van ongestemde slaginstrumenten zijn de klassieke trommen en grote trom, maar ook een scala aan zogenaamde percussie-instrumenten. Die percussie-instrumenten variëren van een beat-ring tot hi-hat en van een triangel tot de timp toms.

De muziek die het slagwerkensemble speelt is in de laatste jaren sterk veranderd. Was het zo`n 10 jaar terug nog enkel de eenvoudige marsmuziek, tegenwoordig is naast de marsmuziek de hoofdmoot de concertmuziek. En natuurlijk staat het plezier hebben aan muziekmaken voorop.
Het grote voordeel van een slagwerkensemble is dat ze in principe alles als instrument kunnen gebruiken: tafels, stoelen, sleutelbossen, handen, voeten en zelfs elkaar.

Daarnaast zijn slagwerkers vaak erg allround en kunnen ze elk percussie-instrument bespelen. De huidige muziek maakt het voor slagwerkers mogelijk om zich op een veel aantrekkelijkere manier te presenteren wat zowel voor hen als het publiek leuk is.

Wekelijks repeteert Battle op de woensdagavond in Zaal Braakhekke aan de Schoolstraat 6A in Bathmen van kwart voor 8 tot half 9.

Voor info kun je contact opnemen met Janneke van Mierlo: 06-48502254