Zodra je als leerling je instrument in de basis beheerst, is het belangrijk dat je ook gaat samenspelen. Immers, je wordt opgeleid om in een orkest mee te gaan spelen.
Naar elkaar luisteren, je aanpassen en dan ook nog je eigen partij goed spelen is in het begin best nog ingewikkeld. Daarom zijn er een opstaporkest en daarna een leerlingenorkest. In het opstaporkest mag je meedoen als je ongeveer een jaar les hebt gehad. Dan heb je meestal voldoende basis om daar te beginnen.
Als je dan je A-diploma (dit is meestal na een jaar of twee les) hebt gehaald, stroom je door naar het leerlingenorkest, waar het al weer wat moeilijker wordt.
Wat erg belangrijk is, is dat alle leerlingen plezier beleven aan het samen muziek maken. Stukken worden vaak samen uitgezocht of de dirigent komt met voorstellen.
En als je dan samen een stuk hebt ingestudeerd, merk je dat het samen muziek maken nog veel leuker is dan wanneer je alleen speelt.
Als je dan na het halen van je B-diploma in het grote orkest komt, ervaar je dat het steeds leuker wordt, naarmate je met meer muzikanten samenspeelt.

Het leerlingenorkest repeteert op dinsdagavond van kwart voor 7 tot half 8 in Cultuurhuus Braakhekke, Schoolstraat 6A in Bathmen.